Oostendse politie neemt intrek in hypermodern kantoor

Het nieuwe commissariaat voor de politiediensten van Oostende is feestelijk geopend. De nieuwbouw is bijna-energieneutraal en uitgerust met de nieuwste veiligheids- en communicatiesnufjes. Willemen Construct realiseerde het gebouw samen met Democo op iets meer dan twee jaar tijd. Behalve de bouw stonden we ook in voor het ontwerp en de financiering van het project.

Het politiekantoor werd donderdagavond officieel geopend door minister van Buitenlandse Zaken Pieter De Crem, burgemeester Bart Tommelein en gouverneur Carl Decaluwé. Het wordt de werkplek van 270 politiemensen. Grote ramen zorgen voor veel licht en soms prachtige uitzichten op de stad. Het nieuwe politiecommissariaat werd gerealiseerd met BIM. Dat betekent dat het bouwwerk is opgebouwd in een 3D-model dat alle gegevens van de ontwerp- en uitvoeringsfase tot de gebruiks- en onderhoudsfase verzamelt en verwerkt.

Wie het politiekantoor binnenstapt, komt eerst in een accreditatiesas, een veilige ruimte in kogelvrij glas, waar een eerste controle gebeurt. Daarna bereik je een open onthaal met afgesloten aangifteburelen. De nieuwbouw heeft een cellencomplex, met tien gewone cellen, een groepscel voor maximaal 25 mensen, twee aparte cellen voor minderjarigen en een volledig ingesloten buitenruimte. In en rond het gebouw hangen 84 camera’s.

De operationele diensten zoals de interventiepolitie en verkeersdienst bevinden zich op het gelijkvloers. Verder beschikt het politiegebouw over een garage voor 40 dienstwagens, kleedkamers met lockers, bureaus, vergader- en leslokalen, een kantine en een dispatching met grote videowall. Een verdieping hoger bevindt zich de crisisroom, waar grote acties worden gecoördineerd. Door een raam kijk je van daaruit mee naar de beelden in de dispatching.

Het gebouw is BEN of bijna-energieneutraal. Het verwarmen gebeurt op geothermie, met 38 warmtegeleiders die honderd meter diep in de bodem zijn geboord. Het nieuwe politiekantoor beschikt ook over groendaken met insectenhotels en 66 zonnepanelen.

Bekijk de reportage van Focus WTV
 

Onze meest recente projecten

+32 477 04 00 04