Mijlpaal cluster 1: Alle 7 nieuwe bruggen over Albertkanaal zijn open

De brug over het Albertkanaal in Eigenbilzen werd woensdag opengesteld voor het verkeer. Een mijlpaal, want daarmee zijn alle 7 bruggen uit cluster 1 in gebruik. Zaterdag werd de stabiliteit van de brug nog uitvoerig getest door 16 vrachtwagens van elk 43 ton. Dat is een standaardtest die verplicht is bij de ingebruikname van nieuwe bruggen.

De brug in Eigenbilzen is één van de 15 bruggen over het Albertkanaal die Franki Construct en Willemen Infra in opdracht van De Vlaamse Waterweg en samen met Aelterman en Hye herbouwen naar een doorvaarthoogte van 9,10 meter. De nieuwe metalen boogbrug staat op precies dezelfde plaats als de vorige betonnen brug. Ze heeft een totale overspanning van 128 meter en een nuttige breedte van 15,60 meter op haar smalste punt. De brug overspant naast het Albertkanaal ook de oeverstroken, waardoor onder de brug ruimte wordt gelaten voor jaagpaden.

16 vrachtwagens

De staalstructuur werd voorbereid in een atelier en geassembleerd op een montageterrein op de linkeroever. Eind augustus werd de nieuwe brug ingevaren en geplaatst. Vandaag, net geen vier maanden later, is ze helemaal klaar voor het verkeer. De tests met de 16 vrachtwagens verliepen feilloos, waardoor de brug net als de andere 6 bruggen uit cluster 1 (Eindhout, Zutendaal, Ham-Zwartenhoek, Stokrooie, Herentals en Geel-Stelen) kon worden opengesteld voor het verkeer. De werken aan de brug in Eigenbilzen hebben een contractwaarde van 8,5 miljoen euro.

Cluster 2

Eind april 2019 werd het consortium waar onze groep deel van uitmaakt aangesteld voor de bouw van nog eens 8 nieuwe bruggen over het Albertkanaal (cluster 2). Die werken zijn volop in uitvoering. Eind 2022 wil De Vlaamse Waterweg alle 62 bruggen over het kanaal verhoogd hebben. De nieuwe doorvaarthoogte van 9,10 meter zal de capaciteit en dus ook het rendement van de binnenvaart aanzienlijk verhogen. De komende 30 jaar staan we in voor het onderhoud van de 15 bruggen.

 

Onze meest recente projecten

+32 477 04 00 04