Is sociaal contact te koop?

In Mechelen staan heel veel appartementen te koop en te huur. Maar 65-plussers zijn niet daadwerkelijk op zoek naar “bakstenen”, wel naar een zinvolle toekomst. Eenzaamheid en verveling zijn één van de meest onderschatte thema’s en zouden via extra sociaal contact verholpen kunnen worden. Dit is dan ook DE troef om te wonen of te investeren in assistentiewoningen (serviceflats).

 

Eenzaamheid

Vroeg of laat staat iedereen van ons ervoor. De kinderen gaan het huis uit en wonen vaak niet meer bij de deur. Ouders willen hun kinderen niet tot last zijn. Studies wijzen uit dat eenzaamheid ook letterlijk ziek maakt. Wanneer bijna 50% van de 75-plussers zich matig tot ernstig eenzaam voelt en bijna 10% aangeeft gedurende een week ongewild geen enkel sociaal contact te hebben dienen we met zijn alle na te denken hoe we hieraan een oplossing kunnen bieden. (cijfers Nationaal Instituut voor Statistiek)

 

Langer thuis blijven wonen is mooi?

In ieder document rond 65-plussers lees je dat deze doelgroep graag langer in een thuissituatie blijft wonen en ook wij als Residentie Guldendijk te Mechelen vinden dit een prachtige gedachte. Maar we dienen er wel voor op te letten dat we door deze wens eenzaamheid niet extra in de hand gaan werken.

 

Assistentiewoningen zijn sociaal

Eén van de hoofddoelen van assistentiewoningen is het sociaal contact tussen de bewoners te introduceren en te bevorderen. De uitbater (beheersinstantie) heeft dan ook als taak dit sociaal contact te stimuleren en op te volgen per bewoner. Na de verhuis zien we vaak dat alleenstaanden maar ook koppels herleven doordat ze enerzijds meer contact hebben met anderen en anderzijds zich mee nuttig kunnen maken voor andere bewoners. Zich nuttig voelen is van primordiaal belang.

Wonen in een assistentiewoning

Wonen in een assistentiewoning is wonen in een thuissituatie. Je kan er wonen als eigenaar van de flat maar ook als huurder. Je contactpersoon is de woonassistent die als het ware de coördinator is voor al je vragen rond wonen, diensten en zorg. De woonassistent werkt voor de uitbater en is ook de contactpersoon voor de familieleden van de bewoner maar ook voor alle eigenaars en zorgprofessionals.

Wil je graag meer info over onze assistentiewoningen in Mechelen?
Aarzel niet ons te contacteren indien jullie hier vragen over hebben.

Onze meest recente projecten

+32 477 04 00 04